Move for Change

Преди края… (на света)

Преди края… (на света)

– Започнаха ли птиците да падат от небето?

– Не, но скоро.

Най-новото представление на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно сценично

„откровение“ за апокалипсиса.

„Преди края … (на света)“ изследва апокалиптичната култура от различни гледни точки. В нея въпросът ще има ли край на света, вече е станал излишен, защото с пандемията сме заживели самия край на времената. В глобалната пандемия. В климатичния апокалипсис. В последните поколения на сегашната цивилизация. Утопистите вярват в това, че всичко може да продължи както преди. Сривът е хоризонтът на нашето поколение. Но колапсът не е края – това е началото на нашето различно бъдеще. Можем ли да преоткрием нови начини на живот и да бъдем внимателни към себе си и към другите?

За да се подготвят за това апокалиптично време, Ива Свещарова, Вили Прагер,

Мирослава Захова и Нейтън Купър се гмуркат в текста на хърватската драматуржка Ивана Ивкович и с 3D фигури на собствените си тела, започват да изследват диорами на катастрофата.

„Понякога сме чудовища, с много странни крайници, друг път облечени празнично крещим с тишината и пълним небето с балони. Във всеки случай присъединете се към нас в този странен празник! Доверете ни се, бъдещето (все някога) ще свърши!“

Photo Credits: Ivan Andreev

Previous slide
Next slide

Концепция и реализация: Ива Свещарова и Вили Прагер

Драматург: Ивана Ивкович

Музика: Емилиян Гацов – Елби

Осветление и консултант сценична среда: Ралица Тонева

Изпълнение: Мирослава Захова, Нейтън Купър, Ива Свещарова и Вили Прагер

Комуникации: Културна фондация А25

Продукция на Брейн Стор Проджект в партньорство с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.

За предстоящи събития на Ива Свещарова и Вили Прагер, следете: Brain Store Project

Момент от “Произвдени за щастие, @Kino Kultura Skopje  Photo Credit: Natasha Geleva

Ива Свещарова

концепция и реализация

Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично и сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. През 2006 г. е стипендиант на “DanceWeb”. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на “Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия. От 2007 г. година е член на „Брейн Стор Проджект“. Ива Свещарова е автор и съавтор на повече от 15 представления. Свещарова артистично си сътрудничи с артистите Вили Прагер и Роза Берман (Германия). Последните общи продукции на Ива Свещарова и Вили Прагер – “shamebox“, /2018 г. / и „Произведени за щастие“ /2019 г. /, са отличени с националната награда ИКАР в категория „Съвременен танц и пърформанс“. Ива Свещарова е съоснователка на балканската обучителна програма „Номадска танцова академия“ и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Вили Прагер

концепция и реализация

Вили Прагер е артист, работещ в областта на съвременния танц и пърформанс. Той завършва експерименталните театрални класове 4хС, бакалавърска степен „Синтетично и сценично изкуство“ в Пловдивския университет през 1999 г. и магистърска хореографска степен „Соло, Танц, Авторство” в Университета по изкуствата в Берлин през 2013 г. Вили Прагер е съосновател на фондация „Брейн Стор Проджект“ през 2005 г. Заедно с Ива Свещарова той създава и участва в „shamebox”, „Произведени за щастие”, “A Better Life” и „Преди края ...(на света)” и др. Прагер е носител на Европейска хореографска награда “Jardin d‘Europe” от “ImPulsTanz“, Виена с предствалението “Тhe victory day”(2013), награда „Икар“ за представлението “shamebox” (2018), награда „Икар” за „Произведени за щастие“ (2019). Вили Прагер е съосновател на Номадска Танцова Академия и Фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, както и съпродуцент на „Списание за танц“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, и в рамките на Critical Movement Residency на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS – Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз.