Move for Change

Танцова компания ДЮН

ДЮН е независима компания за съвременен танц (Бургас, България), създадена през 1986 г. Идеята за компанията се ражда от приятелството между авантюристични деца.

ДЮН е една от водещите танцови компании на съвременната танцова сцена в България. Едновременно с авторските си продукции, компанията работи и в копродукция с Танцова организация ТАНЦ БГ и подпомага младите талантливи изпълнители в Танцова школа ДЮН.

Артистичен директор, хореограф и основател на Танцова компания ДЮН е Петя Стойкова. Тя е носител на множество международни стипендии, като UNESCO-Aschberg, Dance Web, Ixkizit и др. Петя е удостоена и с престижното отличие „Бург на годината“ през 2016 г. за изключителен принос към културата на Бургас.

Още за Дюн...

През 2022 г. ДЮН получава награда ИМПУЛС (Годишни награди на професионалната танцова общност в България) за оригинална хореография на „Ритуали на душата“. 

Други награди: 

  • награда за хореография „Мария Арнаудова“ на Петя Стойкова 
  • множество отличия и специални награди от международни танцови конкурси за Танцова школа ДЮН

В какво вярваме?

Нашата работа е ориентирана изцяло към метафизичната стойност на движението. Ние възприемаме движението като енергийна субстанция, като нов език, който се чете със сетивата, а предаваната информация надхвърля границите на думите. В нашата работа ние се стремим да въвлечем публиката в дълбок процес на споделяне и съвместно пребиваване в едно и също енергийно и артистично пространство. Човешките същества имат специалната сила да общуват чрез своето невидимо присъствие. В нашата практика използваме метод, наречен дълбоко слушане. Очакваме с нетърпение да споделим този метод на връзка с тялото и един с друг.

ПРОЕКТИчаст от Move for Change

Петя Стойкова

артистичен директор, хореограф

Photo Credit: Красимир Марчев

Петя Стойкова е основател и хореограф на Танцова компания ДЮН.

Завършва танцовото си образование в Нов български университет, София, специалност Балетна режисура / Хореография. Участва в международни танцови работилници и копродукции по цял свят. Стипендиант е на ЮНЕСКО и Dance Web, Виена. Носител е на многобройни награди за хореография от национални конкурси за танц, както и на националната награда “Маргарита Арнаудова”. Носител е на престижната награда „Бург на годината“ 2016 г. за принос в развитието на културата и популяризирането на град Бургас. Основател е на Сдружение “Танц БГ” и основен двигател на Фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” в Бургас.

Продукции, част от платформата:

Работата на Танцова компания  ДЮН докосва социално значими проблематики имплицитно, през призмата на философия, метафизика, духовност, като използва за основно изразно средство езика на съвременния танц.

За предстоящи събития на компанията, следете: Dune Dance Company