Move for Change

Основатели

Създателите на платформата Move for Change са:

Лицата на сърцата, застанали зад идеята за изграждане на единен портал за съвременни социално ангажирани изкуства са Ина Гергинова и Александър Евтимов-Шаманчето. Двама независими артисти, които споделят общ път – както на сцената на живота, така и в изкуството.

Ина Гергинова

Основател

Ина Гергинова е танцьор, хореограф, актриса, преподавател и арт терапевт. Основател и артистичен директор на Танцова компания “Музотанц” и съосновател на Playback театър “Storycatchers”.
В създаването на изкуство тя винаги е в търсене на скритото послание, онова трепване в срещата на погледите между артист и зрител, в което се съдържат едновременно настоящият момент и целият свят, и всичко, което следва след като отместиш очи…

Александър Евтимов-Шаманчето

Основател

Александър Евтимов-Шаманчето е музикант, композитор, поет, актьор, терапевт и какво ли още не. Той е основател на лейбъла за независима музика “Big Banda”, съосновател на Танцова компания „Музотанц“ и Playback театър “Storycatchers”, и е катализатор, събирател и умножител на артистични импулси. Той е нашият супергерой, към когото винаги можеш да се обърнеш за всевъзможното, свързано с едно сътворяване.

Мариана Капустянова

Основател

Мариана Капустянова е съосновател, асистент хореограф и танцов артист в Танцова компания “Музотанц”. Професионалният й движенчески път започва от спорта (синхронно плуване), за да я доведе през 2014-та година до съвременния танц, който се превръща за нея – освен в любов, и в призвание. Тя е дясната ръка (а може би и крак) на компанията, но най-вече – основният й хард диск – с безупречната си памет, на която не убягва нищо и към която тя винаги прибавя щипка ново вдъхновение.

Повече за тримата артисти можете да научите от творческите им автобиографии:

Нашите проекти

… Или не съвсем, тъй като всъщност те са и Ваши. Така е, защото нашият фокус винаги сте Вие! 

И все пак…

Тук можете да откриете всичко, което творим в социално ангажиран аспект, от името на Музотанц, BigBanda и Storycatchers.

Музотанц

МУЗОТАНЦ е танцова компания, основана през 2016-та година от Ина Гергинова, Александър Евтимов-Шаманчето и Мариана Капустянова. Продукциите на компанията съчетават интердисциплинарни и експериментални подходи, като използват за свое основно изразно средство езика на съвременния танц. Работата на Музотанц е изцяло фокусирана върху социалната ангажираност в изкуството и неговото въздействие върху средата и междуличностните взаимоотношения, в контекста на разнообразни културни дейности – представления, интерактивни и пърформативни акции, танцово кино, курсове, танцови класове и арт терапевтични семинари.

/артистичен директор, хореограф, режисьор/
Photo Credit: Владислав Лепоев 

Ина Гергинова е хореограф, танцьор, актриса, преподавател.

Вълнува се от интердисциплинарните и експериментални формати. Ина е основател на Танцова компания Музотанц, чийто фокус е социалната ангажираност в изкуството. Основно изразно средство в работата й като хореограф е съвременният танц.

В последните си две авторски представления (“Пласт-тония” и “РазЛичности”) тя развива и интереса си към употребата на танцова драматургия, мащабна сценография и т.нар. кино подходи в театъра.

Ина се занимава още с playback театър и voice over.

През 2022 г. режисира и първия си късометражен танцов филм “Inner Room”, който получава номинация за ИМПУЛС (Годишни награди на професионалната танцова общност в България).

Ина Гергинова завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, с специалност: Танцов театър през 2013-та година. Оттогава насам работи с множество български и чуждестранни хореографи, участник е в уъркшопи на преподаватели от цял свят, сред които: David Zambrano, Francisco Cordova, Rob Hayden, Marion Sparber, Alan Fuentes-Guerra, Fighting Monkey и др. Участва още в престижни форуми и фестивали, като през 2022-ра година е стипендиант на най-големия международен танцов фестивал ImPulsTanz, в обучителна програма за хореографи – ATLAS.

Създава и планира да развива платформите “Muzotanz: Live” (серии от импровизирани танцови представления с музика на живо), “M.U.T.E” (лаборатории за експериментално сътворчество между артисти от различни сфери) и онлайн платформата за съвременни социално ангажирани изкуства Move for Change. През 2022-ра Ина създава и интерактивния танцов формат Danceperimental.

Ина се занимава с playback театър от 10 години (като актриса и диригент). Тя е съосновател на Сдружение Storycatchers.

Магистърската й степен “Артистични психо-социални практики и психодрама” обогатява творческата й визия, познанията й за групова динамика и ръководене на процес, и я подтиква да се развива в още едно направление, а именно психо-социалната работа в изкуството, във връзка с което – тя създава и води различни семинари – както за артисти, така и за любители, хора с интерес в областта на театъра и танца, и групи с различни нужди.

Ина се вдъхновява и мотивира от убеждението, че изкуството е За хората, то трябва да е достъпно и “говори” за онези неща, за които обикновено се мълчи.

Проекти

За следващи дати, на които можете да гледате всички активни продукции на Танцова компания Музотанц следете: Muzotanz Dance Company

Последвайте ни:

BIGBANDA

Повече информация за многобройните дейности на BigBanda и BB Soundscapers в сферата на съвременната и експерименталната музика, саунд дизайна, студийната и продуцентската им дейност, можете да намерите тук:

BigBanda

BB SoundScapers

Storycatchers

Повече информация за Playback театър “Storycatchers” и техните дейности в сферата на playback театъра и социалната работа чрез изкуство, можете да намерите тук: