Move for Change

Karakashyan & Artists

Karakashyan & Artists е мултидисциплинарна компания от танцови артисти от България, които смело преминават през различни дисциплини, обединени от режисьора и хореограф Коста Каракашян. 

В свят, в който...

… хората често се чувстват като пасивни зрители на собствения си живот, ние създаваме мащабни потапящи преживявания, които резонират с публиката и я поставят в центъра на действието. Създаваме преживявания, които дават възможност на публиката да преживее емоционално пътешествие чрез синергията на движението и разказването на истории. Целта ни е да култивираме емпатия и нежност в обществото и да се застъпваме за социална промяна чрез нашето изкуство. Процесът ни изследва езика на движението, който пречупва традиционния танцов език в полза на автентичното емоционално изразяване, като насърчава всеки един колаборатор да следва собствените си импулси.

ВОДЕНИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО СИ...

… да изследваме границите на емоциите и обществото, екипът ни прегръща красотата на интимното и потапящо преживяване. Представленията ни се провеждат в кухни, сметища, обществени пространства, складове, плажове, тоалетни, пещери и филмови площадки, като комбинираме танц, театър, кино, дизайн и литература. Ежедневно преосмисляме границите на творческия си подход, за да открием нови вълнуващи възможности.

Знакови творби за трупата са „Кухня“ – имърсив спектакъл, съчетаващ съвременен танц и театър с алтернативно кулинарно преживяване, и „Последният залез“ – имърсив танцово-театрален спектакъл, който изследва негативните ефекти от изгарянето на изкопаеми горива върху човешкото здраве и околната среда през антиутопичен поглед към бъдещето.

ПРОЕКТИчаст от Move for Change

Коста Каракашян

артистичен директор, хореограф, режисьор

Photo Credit: Борис Урумов

Коста Каракашян е режисьор, продуцент, хореограф и писател, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия и емоции чрез танц, кино и образование. Те обхващат кино, музикални видеа, реклами, хореография, инсталации, театър и имерсивни представления, създадени заедно с продуцентската му компания Studio Karakashyan и танцовата му трупа Karakashyan & Artists. Проектите му са представяни от NOWNESS, The New Yorker, The Guardian и ELLE и в САЩ, Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам, и Япония. The Columbia Spectator определя работата му като „важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде“.

Продукции, част от платформата:

За предстоящи събития на компанията, следете: Karakashyan & Artists