Move for Change

Йон

Йон (пиеса за осиновените) 2017

Йон (пиеса за осиновените) е документален танцов спектакъл на тема осиновяването в България. Спектакълът изследва темата за ‘различните’ семейства в България през гледната точка на емпатията и повдига важни въпроси за толерантността в България и истинската същност на семейството.

Спектакълът е създаден в партньорство с Българска Асоциация на Осиновени и Осиновители БАОО. Режисьорът Стефани Ханджийска провежда теренно изследване с антропологичен подход, разговаряйки с български семейства, които са осиновили, и осиновени възрастни относно техните изживявания. Включени са и интервюта със социални работници и психолози по темата. 

Тези интервюта стават гръбнака на танцовия спектакъл „Йон (пиеса за осиновените)“, където артистите чрез танц и дословно изговаряне на интервютата, превеждат зрителите в света на осиновените и осиновителите. 

Режисьор и хореограф: Стефани Ханджийска

Участват: Боян Арсов, Василия Дребова, Деян Владов, Пламена Пенчева    

Музика: Георги Атанасов

Виолончело: Стефан Хаджиев

Костюми Невена Георгиева 

За предстоящи събития, последвайте: Stephanie Handjiiska

Стефани Ханджийска

режисьор и хореограф

Стефани Ханджийска е български хореограф и танцов артист, базиран между София, България и Лондон, Великобритания.

Работата й се интересува от темата за женствеността, миграцията и идентичността, и е селектирана от Dance Umbrella, Arts Council England, Resolution festival в The Place център за съвременен танц в Лондон, Rambert Dance, ImPulsTanz фестивал във Виена, Антистатик, Moving Body и АСТ Фестивал в България.

Стефани е алумна на магистратура Съвременен танц  на London Contemporary Dance School, както и на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в програма „Танцов театър“ и на НБУ в бакалвърска програма „Антропология“.  Част трупата на балет “Арабеск” 2014-2016та година и финалист на международния конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“ 2023.

Ханджийска работи в полето на съвременния танц, социално ангажирания танц и танцовия филм.

От 2016та година, Стефани е председател и програмен директор на фондация “Човек с шапка” – българска неправителствена организация, която има за мисия да развива танца и танцовото кино в България, а от 2022 – програмен директор на българската платформа на АСТ Фестивал. Създател на програма „Фокус Кино Танц“ за танцово кино, наградена от Столична Община с наградата за ярки постижения в областта на културата 2022 и специална награда „ИМПУЛС“ 2023.

От 2023, Стефани е член на Управителен Съвет на Гилдията за Съвременни Изпълнителски Изкуства към САБ, където има за цел да развива екосистемата за съвременни изкуства в България.

Повече за работата на Стефани: www.stephaniehandjiiska.com

Спектакълът е номиниран за награда „ИКАР“ за съвременен танц и пърформанс 2017. 

„Йон (пиеса за осиновените)“ се осъществява с финансовата подкрепа на платформа „В/ХОД“ на сдружение „Вокс Попули“ и подкрепата на фондация „Америка за България“. 

Допълнителни партньори: Фондация „Надежда за малките“ и проектът им „Малка Къща“

Photo Credits: Phelia Barouh

Спектакълът ЙОН вече е приключил своя сценичен живот и Стефани Ханджийска шедро предоставя архивен запис на цялото произведение със свободен достъп, специално за Move for Change!

Допълнителни материали, свързани с тематиката на проекта:

Българска Асоциация Осиновени и Осиновители.