Move for Change

Последният залез

“Последният залез” е танцово-театрален имърсив (immersive – потапящ) спектакъл с режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева (Studio Karakashyan, България) и Carlos Aller (Frantics Dance Company, Германия). Проектът е част от официалната програма на 25-ото издание на Габровското биенале на хумора и сатирата с тема “Икономия на средствата” в ко-продукция с Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд.

Представленията пренасят публиката из пространствата на Регионалното депо за неопасни отпадъци – Габрово по залез слънце, като освен визуалното, сетивното преживяване е водещо, потапяйки всички в едно дистопично бъдеще, в което не сме се обърнали към устойчиви източници на енергия навреме.

Previous slide
Next slide

Режисьори: Антония Георгиева, Коста Каракашян, Карлос Айер

Изпълнителен продуцент: Деляна Ангелова

Хореографи: Коста Каракашян & Карлос Айер

Драматург: Антония Георгиева

Танцови артисти: Александър Цеков, Искра Дукова, Искра Даскалова, Кръстьо Методиев, Александра Тальокова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Селене Мартинез Жирон, Карлос Айер

Творчески консултант: Диего де ла Роса

Сценограф: Борис Далчев

Костюми: Пола Попова

Композитор и звуков инженер: Георги Атанасов

Фотограф и оператор: Борис Урумов

ПР & Маркетинг: Тодор Бърганов

Графичен дизайн: Хасан Халилов

Консултанти – Грийнпийс: Ангел Бондов, Габриела Петкова, Меглена Антонова, Десислава Микова, Божидар Николов

За предстоящи събития на компанията, следете: Karakashyan & Artists

Коста Каракашян

режисьор

Photo Credit: Борис Урумов

Коста Каракашян е режисьор, продуцент, хореограф и писател, завършил “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк и „Права на човека“ в Глобалния кампус по права на човека във Венеция. Проектите му изследват развиването на емпатия и емоции чрез танц, кино и образование. Те обхващат кино, музикални видеа, реклами, хореография, инсталации, театър и имерсивни представления, създадени заедно с продуцентската му компания Studio Karakashyan и танцовата му трупа Karakashyan & Artists. Проектите му са представяни от NOWNESS, The New Yorker, The Guardian и ELLE и в САЩ, Канада, Германия, Норвегия, Египет, Виетнам, и Япония. The Columbia Spectator определя работата му като „важен глас за борбата на ЛГБТИ+ хората в Чечения и другаде“.

Антония Георгиева е режисьор и драматург с творчески опит в САЩ и Великобритания. Завършва Колумбийския университет в Ню Йорк с двойна специалност по Театър и Творческо писане през 2018 г., след което специализира с магистратура по театрална режисура в лондонската консерватория Royal Central School of Speech and Drama. През последните няколко години създава редица професионални театрални и филмови проекти, които поставят основата интердисциплинарния й подход, еклектичен стил и интерес към адаптации. Като драматург работи с някой от най-популярните инициативи за изгряващи сценаристи като Papatango Playwriting Award и Sky Studios, а от скоро води и уъркшопи по режисура и драматургия.

Антония Георгиева

режисьор

Photo Credit: Charlie Sambrook

Карлос Айер

режисьор

Родом от Испания, първият му контакт със света на танца е през 2005 г., когато започва да танцува брейк по улиците на родния си град Валядолид. Докато участва в състезания из Испания, той открива, че танцът е не само хоби, но и страст. Карлос се премества в Берлин през 2012 г., където може да опита повече разновидности на танца и да демонстрира уменията си. В крайна сметка Карлос завършва танцовото училище Tanzfabrik Berlin, където развива своя стил, научава различни техники и открива нови начини на изразяване.

През 2015 г. Карлос създава първото си соло „T.I.M.O.R“, последвано от второ – „VENENA“ през 2019 г. През 2020 г. Карлос създава своето 3-то соло „SECRETO“, което в момента е на турне из Европа.

Карлос е работил и с Theater Strahl (Берлин), Dagada Dance Company (Фрайбург), La Monnaie De Munt – Брюксел; Opera Trista und Isolde, De Dansers (Холандия) и хореографи – Фернандо Мело, Лорка Ренукс, Хуан Тирадо, Ира Демина, Каролин Щахеле, Миколай Миколайчик, Джулия Мария Кох, Пиес Меркс, Ефрат Стемплер и много други.

Танцьорите:

Александър Цеков

танцьор

Искра Дукова

танцьор

Искра Даскалова

танцьор

Кръстьо Методиев

танцьор

Александра Тальокова

танцьор

Сюзън Георгиева

Танцьор

Биляна Цолова

танцьор

Селене Мартинез Жирон

танцьор

Карлос Айер

Карлос Айер

„Последният залез“ подкрепя каузата на „Грийнпийс“ – България за справяне с климатичните промени и излизането от зависимостта от изкопаемите горива. Оттам и вдъхновението за творческия екип да представи  дистопичен портрет на бъдеще, в което не сме обикнали устойчивата енергия, а сме оставили олигархичните интереси да погубят хората и тяхното здраве. 

„Последният залез“ е ко-продукция на Studio Karakashyan и Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“, фондация “Зингер-Захариев” и фондация “Арт Офис”. Партньори са “Грийнпийс” – България, Екологично сдружение “За земята”, Регионалното депо за неопасни отпадъци – Габрово, Музей “Дом на хумора и сатирата”, Габровското биенале на хумора и сатирата, Plentix, РЦСИ “Топлоцентрала”, Драматичен театър – Габрово, Club-Mate България и Free Spirit.

 

Photo Credits: Boris Urumov

 

Още материали, свързани с тематиката на проекта:

 

https://www.greenpeace.org/bulgaria/istorii/8047/puteshestvie-budeshte-spasenie-gabrovo/

 

https://immersive-theatre.com/2022/04/22/the-last-sunset-confronting-the-devastation-of-climate-change-through-immersive-arts/