Move for Change

© Alexander Evtimov-Shamancheto

Danceperimental

Danceperimental (най-новият формат на Танцова компания Музотанц) е интерактивен танцов пърформанс, който въвлича публиката в съавторство. Границата между артисти и зрители е разрушена от стар телефон, който предизвиква аудиторията да участва в създаването на представлението със своите лични истории. Танцът и музиката са изцяло импровизирани, раждат се в момента, в и от присъствието на зрителите, и са вдъхновени от техните споделяния.  

Danceperimental е общ сън, наситен с метафори и абстракции, в които всеки може да открие себе си. Магическо огледало, чрез което разменяме очите и съдбите си и за кратко – заедно създаваме един по-добър вариант на света… Там, където се виждаме истински.

© Yakov Yakushevsky

Твоята история в Танц… Като сън за една РазЛична Среща със Себе си!
Сподели се!
Виж се в очите на другите!
Ела… Разкажи се!
Подари ни Света – такъв, какъвто е в твоите очи!
… За да си спомним, че световете са безброй, но там някъде – във всеки един от нас, съществува единственият истински важен свят.

А кой е той?

Кажи ни ти! 


Танцьори: Мариана Капустянова, Николай Райчев, Силвия Чернева, Михаил Бонев и Ина Гергинова
Глас: Александър Евтимов-Шаманчето 

Музика: Александър Евтимов-Шаманчето и Мален Маленов 

© Alexander Evtimov-Shamancheto

Премиерата на формата е осъществена с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Публики“ 2021

За предстоящи събития на Танцова компания Музотанц следете: Muzotanz Dance Company

Ина Гергинова

Идея и реализация

Ина Гергинова е хореограф, танцьор, актриса, преподавател.

Вълнува се от интердисциплинарните и експериментални формати. Ина е основател на Танцова компания Музотанц, чийто фокус е социалната ангажираност в изкуството. Основно изразно средство в работата й като хореограф е съвременният танц.

В последните си две авторски представления (“Пласт-тония” и “РазЛичности”) тя развива и интереса си към употребата на танцова драматургия, мащабна сценография и т.нар. кино подходи в театъра.

Ина се занимава още с playback театър и voice over.

През 2022 г. режисира и първия си късометражен танцов филм “Inner Room”, който получава номинация за ИМПУЛС (Годишни награди на професионалната танцова общност в България).

Ина Гергинова завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, с специалност: Танцов театър през 2013-та година. Оттогава насам работи с множество български и чуждестранни хореографи, участник е в уъркшопи на преподаватели от цял свят, сред които: David Zambrano, Francisco Cordova, Rob Hayden, Marion Sparber, Alan Fuentes-Guerra, Fighting Monkey и др. Участва още в престижни форуми и фестивали, като през 2022-ра година е стипендиант на най-големия международен танцов фестивал ImPulsTanz, в обучителна програма за хореографи – ATLAS.

Създава и планира да развива платформите “Muzotanz: Live” (серии от импровизирани танцови представления с музика на живо), “M.U.T.E” (лаборатории за експериментално сътворчество между артисти от различни сфери) и онлайн платформата за съвременни социално ангажирани изкуства Move for Change. През 2022-ра Ина създава и интерактивния танцов формат Danceperimental.

Ина се занимава с playback театър от 10 години (като актриса и диригент). Тя е съосновател на Сдружение Storycatchers.

Магистърската й степен “Артистични психо-социални практики и психодрама” обогатява творческата й визия, познанията й за групова динамика и ръководене на процес, и я подтиква да се развива в още едно направление, а именно психо-социалната работа в изкуството, във връзка с което – тя създава и води различни семинари – както за артисти, така и за любители, хора с интерес в областта на театъра и танца, и групи с различни нужди.

Ина се вдъхновява и мотивира от убеждението, че изкуството е За хората, то трябва да е достъпно и “говори” за онези неща, за които обикновено се мълчи.