Move for Change

PIECES

Стая, празна. Студени стени. Извън стаята коридор, стълби и … Други стаи. Празни и студени. Свят – сиво-син, в който дъхът се превръща в пара, гласът излиза от устните, но не се чува, ушите са заглъхнали, тялото го няма… Или май е там, долу, под леглото, над мивката… Пред огледалото… Духът-на дъното. 

Представлението поставя зрителя в безвремието на живота, в който съществува жената, претърпяла насилие. Пръсната на парчета, разглобена, тя търси себе си, мултиплицира се в пространството, отчуждена от глас, тяло и време.

Според изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо или психологическо, в рамките на интимното си партньорство. Трудно е да си представиш, че всеки ден се разминаваш с хора, които се страхуват да се приберат у дома. P I E C E S е представление, което засяга проблема за домашното насилие, чрез средствата на танца и цели да скрие зрителя в непосредствена близост до действието, да го превърне в обитател на пространствата като го накара да се чувства отчужден и неспособен да помогне.

Дали обществото е инструмент за решаването на проблема или това е лична драма, чиито последици не ни засягат?

Добре дошли у дома!

***

В пространствата на Музей за история на София ще се опитаме да сглобим пъзелът на разпадната женска същност, жертва на насилие. Всички танцови фрагменти са вдъхновени от архитектурата и дизайна на бившата централна баня и са конструирани от истории за взаимоотношения между мъж и жена. Истории за самота, зависимост, страх, агресия, унижение, любов… Които в действителността, в която живеем са се превърнали в нещо естествено.

*Епизодите са вдъхновени от реални ситуации на жени-жертви на домашно насилие в България.

© Ivan-Alexander Kjutev & Alexander Petlichkov

Участват: Алиса Атанасова, Биляна Георгиева, Деян Георгиев, Ина Гергинова, Ина Росенова, Петя Пеева, Калина Георгиева, Неделя Ганчева, Стефания Георгиева, Стефания Стоянова

Музика: Иван Стайков /Цигулка/, Добромир Кисьов /Контарабс/, Георги Христов /Виолончело/, Питър Рафаилов /Кахон/

Хореограф: Стефания Георгиева

Композиция текст: Веселин Петров

Осветление: Павел Вашев

Видео „P I E C E S“: W

Плакат: W

Фотограф: Иван-Александър Иванов


За предстоящи събития на компанията, следете: ATOM theatre

‘Напрежение, запълващо тишината. Мълчиш, за да обвиниш. Мълчиш, за да изпиташ жажда за повече. Недоволен си, искаш още. Това е твоят начин да манипулираш чрез обвинение. Тиха студена война, където седиш тихо в ъгъла на стаята, сам. Точно там, където научаваш как постоянно и вредно да разчленяваш преминаващите чувства.“ – Профилът на „агресора“.’

Идеята на „PIECES“ е да се изследва зависимостта на жената, обект на домашно насилие, от „агресора“. Темата засяга наболели въпроси от българската действителност в отношенията между жената и мъжа. Жената, която виждаме представена в киното, в медиите, в рекламите и т.н., е предимно бунтарката, еманципираната, успешната, дори перфектната богиня! 

Статистиката обаче показва друго – всяка четвърта жена в България е обект на насилие. Но истината е, че това се случва не само в България, а е проблем от световен мащаб. Именно това ме мотивира като хореограф да навляза под повърхността и да изследвам структурите и процесите на женската психика по време на насилие, заедно с отражението му върху личността на жената. Като изследователски инструменти планирам да използвам лексиката на движението, езика на тялото, ярката пластичност на колективното тяло, музиката, текста…

/Стефания Георгиева, хореограф, артистичен директор на АТОМ театър/

© Ivan-Alexander Ivanov

Продуцент: АТОМ театър 

Сътрудници – Танц: 

Алиса Атанасова

Стефания Стоянова

Неделя Ганчева 

Биляна Георгиева

Анна Кабакова

Наско Николчов

Калина Георгиева

Петя Пеева

Стефания Георгиева

Ина Гергинова

Ина Росенова

Деян Георгиев

 

Композитор: Христо Таков

Фотограф: Иван-Александър Иванов

Видео – Режисьор: Моника Иванова

Стефания Георгиева

хореограф

Стефания е български хореограф, изпълнител, основател и артистичен директор на Театрална компания АТОМ и платформата АТОМ Хореографски серии. Стефания е завършила бакалавърска степен по куклено изкуство в Националната академия за театрално и филмово изкуство, София, България; по-късно завършва магистърска степен по съвременни танцови техники в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, България. Понастоящем е хореограф в Държавния театър в Шумен, България, и работи като режисьор на движението в различни театрални постановки. Професионалният хореографски дебют на Стефания е през 2013 г. Оттогава досега тя е създала различни танцови творби, представяни в България, в цяла Европа и в Южна Корея. Стефания е водила танцови уъркшопи „Колективно тяло“ в България, Великобритания, Германия и Гърция.

*** Проектът е реализиран благодарение на:

     ATOM Theatre

     Музей за история на София