Move for Change

Студ

СТУД* е танцово произведение, което се занимава с темата за отчуждението, самотата и жестокостта, като се фокусира върху човешкото същество и неговата същност. Телата и някак нарушената им цялост са задвижени от спомени, мечти и истории, извлечени/вдъхновени от хора, които са били изключени от обществото, преди няколко години. Днес, оцелелите, говореха с нас за страха, омразата, гнева, но и за нуждата да оцелеят – предизвикателството да издържат, да се спасят, да бъдат спасени, да се приберат вкъщи. СТУД изследва извивките в душата, тъмнината, силуета, поглъща дълбоко и предизвиква духа да излезе от тялото. Танцьорите пулсират, завладяват пространството, изграждат образи, споделят емоции и преодоляват страховете.

* Работата е базирана на мотиви от разказите на оцелелите от концлагерите в България през 20 век и анализира поредица от събития, случили се в лагерите по това време.

Previous slide
Next slide

Стефания Георгиева

хореограф

Стефания е български хореограф, изпълнител, основател и артистичен директор на Театрална компания АТОМ и платформата АТОМ Хореографски серии. Стефания е завършила бакалавърска степен по куклено изкуство в Националната академия за театрално и филмово изкуство, София, България; по-късно завършва магистърска степен по съвременни танцови техники в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, България. Понастоящем е хореограф в Държавния театър в Шумен, България, и работи като режисьор на движението в различни театрални постановки. Професионалният хореографски дебют на Стефания е през 2013 г. Оттогава досега тя е създала различни танцови творби, представяни в България, в цяла Европа и в Южна Корея. Стефания е водила танцови уъркшопи „Колективно тяло“ в България, Великобритания, Германия и Гърция.

СТУД е един от трите театрално-танцови проекта, които спечелиха конкурса Tri3avisim 2017 – инициатива на Гилдията за съвременните сценични изкуства. Проектът е създаден с подкрепата на резидентната програма на Derida Dance Center, София.

Студ /ФИЛМ/

Танцовият филм СТУД се поражда и осъществява като визуално-хореографски прочит на едноименния танцов спектакъл. Проектът е международна копродукция, осъществена през резиденция “Адата” и е част от Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Филм. Филмът е своеобразно продължение на живота на спектакъла и неговото разпространение, като по този начин осъществява мисията и идейния замисъл на спектакъла в почит на жертвите на комунизма.

Behind the scenes…

Previous slide
Next slide

Проектът е осъществен благодарение на:

Plovdiv 2019 – European capital of Culture

Maus Da Fita – Film Production

ATOM Theatre

Спечелени награди:

Tri3avisim Competition 2017 – A Contemporary Performing Arts Guild Initiative 

Част от Derida Dance Centre Резидентска програма, Sofia